
Vorst is een bijproduct van een natuurlijke was, en wordt veroorzaakt door de groei van kleine kristallen op het oppervlak van de was. Alle sojawas zal na verloop van tijd dit vertonen, maar gelukkig is dat alleen een esthetische kwestie en heeft het geen invloed op de manier waarop de kaars brandt of ruikt.
Meng gesmolten was minder krachtig
Door gesmolten sojawas te sterk te roeren kan het kristallisatieproces toenemen en/of versnellen, waardoor de witte uitslag te zien is.
Verwarm je glaswerk voor
Het voorverwarmen van je glaswerk kan ertoe bijdragen dat de kaarsen van sojawas minder snel zullen een witte uitslag krijgen. Je kunt het glaswerk gemakkelijk voorverwarmen in een warme oven op de laagste stand. Verwarm jouw containers niet boven de 38°C, en wees voorzichtig bij het hanteren van warme containers.
Giet bij een lagere temperatuur
Gieten bij een lagere temperatuur kan helpen de kristalformaties te verminderen die zich vormen wanneer de was uithardt. Begin de schenktemperatuur aan te passen in stappen van 5°C.
Laat je gegoten kaarsen langzamer afkoelen
Zorg ervoor dat de kaarsen op kamertemperatuur koelen (21-25°C is ideaal) in een ruimte die vrij is van tocht. Door de kaarsen op een rooster te plaatsen, kan de kaars ook gelijkmatig afkoelen, en vermijdt je extra warmteoverdracht die kan optreden als de kaarsen afkoelen op een stevig aanrecht of tafelblad.